Levern


¤ Leverns olika funktioner:

¤ Lagring: (3 exempel: glykogen, vitaminerna A, D, E, B12, mineralerna järn och koppar)

¤ omvandling: (3 exempel: droger, alkohol, monosackarider till glykogen eller fett, proteiner → urea)

¤ bildning: (3 exempel: fibrinogen, som gör att blodet kan koagulera, albumin, transporterar hormoner i blodet, hemoglobin , galla, urea)

¤ övrigt: 2 exempel: reglerar blodsockerhalten. Reglerar nivån på blodfetterna.


¤ Leverns sjukdomar:

¤ virus (hepatit A, B och C), fetma, alkohol, droger och mediciner (paracetamol!) kan alla störa leverns normala funktioner och ge upphov till inflammation i levern = hepatit.

¤ Om störningarna fortsätter kan hepatiten utvecklas till skrumplever (cirros). Den är obotlig! Enda möjlighet för att fortsätta leva några år till är transplantation, alltså att få en lever från en nyligen avliden person! Det finns också risk att störningarna leder till levercancer. Prognosen för levercancer är dessvärre inte så god! Utan operation leder den till döden efter några år!

¤ Levern är det enda organ (förutom huden) i kroppen som har regenerationsförmåga! Man kan skära bort en stor del (upp till 80%!) av den skadade levervävnaden och det växer ut en ny lever ganska snabbt!


¤ Symptom:

¤ Tidiga symptom: Illamående, trötthet, feber. Mörk urin och ljus avföring. Ömhet i leverområdet (“leverförfettning”). Gul hy och gula ögonvitor (“gulsot”)

¤ Symptomen “kommer smygande”! Levern “lider och tiger”. När man märker något har det ofta gått väldigt långt!


https://stegforhalsa.se/8-symtom-pa-leverproblem/

https://traningslara.se/vad-hander-nar-dina-glykogenlager-blir-fulla/