Svett:

https://www.1177.se/Stockholm/liv--halsa/sa-fungerar-kroppen/huden/

Svett innehåller vatten och salter

Svett innehåller vatten och salter. Du som svettas mycket kan behöva ersätta både vattnet och salterna som försvinner från kroppen. Att svettas hjälper kroppen att hålla temperaturen på rätt nivå. Kroppen kyls av snabbare när du svettas.

Svetten från vissa körtlar får en särskild lukt:

Svettkörtlar finns överallt på kroppen, men är vanligast i handflator och fotsulor. I armhålorna, runt könsorganen och bröstvårtorna och intill ändtarmsöppningen finns en speciell sorts svettkörtlar. Dessa svettkörtlar utsöndrar mjölksyra och urinämne. Därför får svetten en särskild lukt när den bryts ner av hudens bakterier.

Hår:

När en person tagit en drog, till exempel narkotika eller läkemedel, cirkulerar den i blodet och når även de små kärlen i hårsäcken. Substansen i drogen lagras in i håret och följer sedan med när håret växer och flyttar sig längre ut från hårbotten. På så sätt bildas en kalender över intag bakåt i tiden. Det innebär att håranalysen kan visa när en person använde en drog senast – så långt som flera månader bakåt i tiden. Generellt sett växer håret ungefär en centimeter per månad, men det kan variera från person till person.Du som ska, eller funderar på att, begära håranalys är välkommen att kontakta oss på rättskemi så ger vi information och tillhandahåller remiss och provtagningsskit för hårprov. https://www.rmv.se/verksamheter/rattskemi/droganalys-i-har/

Kuriosa:Ett hårprov kan sparas i princip hur länge som helst utan att den inlagrade substansen påverkas märkbart i koncentration. Man har faktiskt analyserat hår från gamla mumier och hittat droger – de enda kriterierna för det är att håret förvaras mörkt, torrt och i rumstemperatur.