Lab:
Effekten av handtvätt

Vi har ju inte labbat tillsammans förut. JAG (=bedömaren) tänker mycket på reproducerbarhet, estetik, struktur och metodik när jag bedömer laborationer.

Du kan ALLTID fråga mig om hjälp!Mål/syfte/frågeställning: -Hur effektivt reducerar olika tvättmetoder mängden bakterier på handerna?

Att “kvantifiera” effekten av olika tvättmetoder.

Jag vill ha effekten av tvättmetoderna beskrivna i siffor och diagram! (vetenskaplig presentation)1) Gjut odlingsplattor (8 st) med Näringsagar (NA-plates): Tag fram 8 st Petri skålar (obs! Öppna INTE locken!). Använd en värmeplatta och koka upp 200 ml H2O + agar och näring enligt recepten på burkarna. Blandningen är klar när lösningen blir genomskinligt (“ser ut som öl/kiss”) och det kommer vitt skum på ytan. Tag då SNABBT bort bägaren från värmekällan! Öppna sedan locket på EN av odlingsskålarna och häll den gula lösningen till halva höjden på odlingsskålen. Lägg på locket. Fortsätt med de andra skålarna!


2) Ställ på marmorskivan i fönstret så stelnar agarn snabbare (ca 10 min)


3) Använd vattenfast penna och dela in undersidan av odlingsplattan i tre lika stora tårtbitar (gäller alla åtta plattorna!). Numrera tårtbitarna 1-3.


Bestäm “basvärdet” (=otvättad tumme”):

4) Tag två odlingsplattor. Bestäm vem i gruppen som skall ha tårtbit 1, tårtbit 2 och tårtbit 3.

Viktigt att ni trycker er tumme LIKA HÅRT på båda odlingsplattorna!

Viktigt med samarbete här: EN lyfter på locket till odlingsplattan, den som skall pressa sin tumme gör det, locket tillbaka! Lyft på locket till nästa odlingsplatta, den som skall pressa sin tumme gör det, locket tillbaka! Gör på samma sätt tills alla tre har pressat sina otvättade tummar mot substratet. Skriv “tag” + “smutsig” + “datum” på sidan av odlingsplattorna!

Inkubera odlingsplattorna i odlingsskåp, 37°C, 24h.

Odlingsplattorna skall ligga “upp-och-ner” i odlingsskåpet, så att bildad kondens inte droppar på odlingsytan, utan på insidan av locket!


Utvärdera effekten av handtvätt/torkning:

5) Tag två odlingsplattor. Tvätta era händer med EN valfri tvättmetod. (tvål?, handsprit?, bara kallt vatten?, bara varm vatten?). Torka fingrarna EXTRA NOGA med valfri metod (-handduk?, -hårtork? -viftning?) . Gör därefter på PRECIS samma sätt som när ni nyss bestämde “basvärdet” (otvättade tummar). Skriv “tag” + “er valda tvättmetod” + “datum” på sidan av odlingsplattorna!

Inkubera odlingsplattorna i odlingsskåp, 37°C, 24h.

Odlingsplattorna skall ligga “upp-och-ner” i odlingsskåpet så att bildad kondens inte droppar på odlingsytan!


Utvärdera effekten av handtvätt/torkning IGEN (ny tvättmetod):

6) Gå ut IRL och smutsa ner era rena tummar ordentligt!!!

Gör därefter PRECIS som tidigare beskrivits, men byt tvättmetod!


Utvärdering:

7) IMORGON: Någon i gruppen tar ut era odlingsplattor och kollar om de ser “ok” ut. I såfall: fotografera MOT HIMMELEN eller annan “enhetlig bakgrund”. I annat fall: Lägg in dem igen. Målet är att “kvantifiera” effekten av olika tvättmetoder. Jag vill ha effekten av tvättmetoden beskriven i siffor och diagram!


Extra, Antibiotika:

8) IMORGON (eller på fredag): Undersök antibiotikaresistens hos er utvalda bakterie!

Ni har ju två odlingsplattor kvar…. Titta på era odlingsplattor: -Välj ut EN koloni som vuxit bra och har en tydlig färg. Använd en steriliserad platinaögla för att fånga upp en del av den utvalda kolonin. Doppa ner platinaöglan i 400µl H2O och rör om ordentligt! Överför 200µl av denna “bakteriesuspension” till den ena odlingsplattan och 200µl till den andra. Använd en

hockeyklubba av glas” för att stryka ut bakteriesuspensionen i ett jämt lager. Använd steril pincett och lägg dit 4-5 olika antibiotikalappar. Inkubera odlingsplattorna i odlingsskåp, 37°C, 24h.

Kolla resultat och fotografera MOT HIMMELEN eller annan “enhetlig bakgrund” på måndag.