Ännu en blodig lab...


Jobba i grupp (3 pers).1) Vita blodkroppar

2) Blodsockerhalten

3) dissikera ett Gris-, eller lammhjärta.1) Bestäm det ungefärliga förhållandet mellan vita och röda blodkroppar i en av laboranternas kropp. Detta kräver lite blod och ett färgämne som färgar de vita blodkropparnas cellkärna (DNA), samt ett mikroskop. Kom ihåg: De röda blodkropparna saknar cellkärna/mitokondrier och färgas därmed inte av färgämnen specifika för DNA!

OM ni till äventyrs skulle lyckas med att färga in cellerna och SE de vita blodkroppar kan ni ju impa på handledaren genom att i rapporten tala om vilken sorts vita blodkroppar ni sett!


¤ Läs den bifogade elevinstruktionen (som bevisligen har funkat!) och testa samtidigt:

a) alternativa färgämnen (har 3-4 st olika)

b) alternativa torktider

c) alternativa sköljmetoder

d) Olika mikroskop (väldigt varierande kvalitet på dem!)


2) Testa hur blodsockerhalten hos EN av laboranterna påverkas efter intag av godis, läsk, päron eller munk. Mät blodsockerhalten före intaget av “det söta”, därefter var 10:e minut.

Jag hoppas att den munkätande laboranten inte behöver sticka sig flera gånger, utan att han/hon kan ta av plåstret och skölja fingret med lite vatten och “massera igång” blodflödet igen? Annars blir det tyvärr till att sticka sig flera gånger!


3) Använd anatomisk bildatlas, IKEA-lampa, lämplig verktyg och mobilkamera för att försöka identifiera så många “delar” av ett hjärta som möjligt. Tyvärr brukar slaktarna vara rätt brutala så det blir inte helt lätt att identifiera delarna....