Några förslag på ämnen att skriva om:


Dessa är spontant nedskrivna förslag! Jag har pärmar med 100-tals laborationer som ni kan kika i för inspiration! Jag har även sparat massor av elevarbeten från tidigare år som ni kan kika i. Bäst är dock om ni utgår från egna tankar! Diskutera först rimligheten i era tankar med handledarna och sedan är det bara att köra!¤ Beteende hos myror: Bygg en ”antfarm”!!! (googla får du se)


¤ Synsinnet: Färgseendet, synvillor, perifert seende, mörkerseende….

+ Teori (-Hur uppstår våra synintryck? Bearbetningen av signalerna i ögat och i hjärnan)¤ Mät ljudets hastighet i luft, vatten och metall! Vi har ljudmätare, men eleverna har kommit på att mobilerna funkar lika bra! Att mäta ljudhastigheten i luft är lika lätt som du tänker dig! I metall är det lite knepigare, men det finns en metallräls i Nockeby (Nockebybanan) och med hjälp av en fet hammare kan man skapa en rejäl knall (som kan mätas 200 m bort) Ingen har dock ännu mätt hastigheten i vatten, men jag köpte precis (maj 2022) en ”vattentätt ficka för smartphone” som gör att mobilen kan sänkas ner i vattnet. I kombination med en 50 meters bassäng (eller havet vid ditt lantställe?) och en skiftnyckel som man smäller till mot en metallstege/båtmotor borde man kunna mäta hastigheten.


¤ Inlärning

Som du minns från åk 1 (?) så finns det många laborationer man kan göra med inlärning hos djur. Jag tänker exempelvis på Skinners box. Man kunde ju konstruera en egen “box” och testa inlärning hos olika djur (dock utan elstötar i tassarna!).


¤ Minne

-Hur funkar minnet? Hur kan man träna upp det?

Lätt att skapa falska minnen genom manipulation”, SvD 14 juni 2020


Situation: Film som visar två bilar som krockar.


Fråga efter filmen: -Hur fort tror du att bilarna körde?


¤ Till den ena gruppen ställdes frågan som : “-How fast do you think the cars drove when they hit each other?”


¤ Till den andra gruppen ställdes frågan som : “-How fast do you think the cars drove when they smashed?”


En vecka senare gjordes uppföljning. Nu skulle de minnas filmen och besvara flera frågor. Exempelvis “Fanns det krossat glas på platsen?” Av de som fått frågan “smashed” svarade en större andel att det fanns krossat glas på platsen (trots att det inte fanns det!). Alltså hade olika minnesbilder skapats genom att använda ord med olika laddning!


Att göra: Testa om detta stämmer! Leta reda på lämpliga filmer, konstruera lämpliga frågor. Testa!


Elizabeth Loftus, TED talk, 2015:

https://www.ted.com/talks/elizabeth_loftus_how_reliable_is_your_memory?language=sv¤ Konstruktion av artificiell regnskog

Har ett stort terrarium med vattendel + pump….. Saknas bakgrund, växter och djur. Ett praktiskt projekt, som kräver en del förstudier. Finns massor på Youtube hur man bygger terrarium.¤ Utvinning av biogas från matspillet i matsalen

En given vinnare i tävlingen om årets gymnasiearbete! Förutsatt att man kan lösa de tekniska problemen…. Det finns fungerande anläggningar i Donald T:s land, så det borde gå att kopiera deras teknik? Problemet är alltså att samla upp de små volymerna biogas som bildas kontinuerligt medans matspillet ”rötas” under t ex en pressening.


¤ Konstruktion av vindkraftverk!

Kräver tillgång till taket -som SISAB låst! Annars är detta ett intressant och kreativt projekt! Den elev som senast gav sig i kast med denna uppgift är idag utvecklingsingenjör på SAAB!


¤ Utvärdering av effekten i solpanel

Jag har sparat en STOR solpanel som elever byggde för några år sedan. De hann dock aldrig riktigt med att utvärdera effekten….¤ Genetik

Minns du från åk 1 “heterozygot”? “Homozygot”?

Det finns möjlighet att göra korsningsförsök bananflugor. Man bör även kunna skapa egna mutationer genom att bestråla med kraftig UV strålning? Det här räcker mer än väl för ett Gymnasiearbete! Bananflugor kostar inte så mycket att köpa in. UV-lampor har vi i skolan. Det här passar för den som är noggrann och metodisk och intresserad av genetik.


¤ Hur förändras sammansättningen av plankton med årstiden?

En undersökning som bygger på praktiskt arbete! Undersökningen måste utföras under lång tidsperiod (men ni har ju tid på er!) för att bli bra. Perfekt att starta på sommaren! Man kanske gör en mätning en gång i månaden, på en-tre sjöar? Samtidigt bör man ju kolla vattnets temperatur halten av närsalter (kväve/fosfor). Låna en planktonhåv och mikroskop från skolan och gör detta försök på ditt lantställe i sommar!¤ Ett Hållbart samhälle

Teori + praktiska undersökningar av närmiljön. Här får man lätt ihop sitt gymnasiearbete + att man kan komma ganska långt på kursen NavSpec.

-Hur mycket mera kostar det att handla ekologiskt, jämfört med “icke-ekologiskt”?

-Hur fungerar det på våra närmaste källsorteringsanläggningar? (sköts det? Fattar folk? Fuskas det mycket? Utnyttja klasskompisar/vänner som bor på olika platser i stan. Jämför, sammanställ och dra slutsatser! )

-Hur skulle BG kunna bli mer hållbart?


¤ Vattenrening (i teorin och i praktiken!)

Skriv om vattenrening, besök ett (eller två?) vattenreningsverk, testa att bygga ett “eget reningsverk” och utvärdera reningseffektivitet! Rena bort nitrater (kväve), fosfater och/eller mikroorganismer! Mät halten föroreningar innan och efter det passerat ditt egenbyggda ”reningsverk”. Utvärdera olika steg.

Metod för att bli av med fosfor: https://www.youtube.com/watch?v=zlqD4UWCuws¤ försök med grön laser (testa ljusets brytning i olika matoljor, mjölk, mm) och andra försök med ljus http://www.ljus2015.se/omljus/

¤ Smartphone Science

http://www.light2015.org/Home/HandsOnInvolvement/Smartphone-Science.html¤ Jag har en magisk bok från 1800-talet (no joke!) som innehåller massvis med intressanta försök med magnetism och elektricitet!¤ Vilka faktorer påverkar smakupplevelsen?

Någa tjejer gjorde för länge sedan ett arbete med denna titel. Jag känner att det finns mer att göra inom detta område. -Hur påverkas smakupplevelsen av potatis om den är a) kokt och varm? b) kokt och kall? c) stekt och varm? d) stekt och kall? (variera med exempelvis fiskpinnar eller kål?)

-Hur påverkas smakupplevelsen om potatisen är a) stekt? b) kokt? c) grillad?

Vidare: -Hur påverkar texturen (råriven/finriven/mosad)? -Hur påverkar omgivningen? -Hur påverkar förväntningar? (placebo/nosebo)


¤ toxikologi:

-Hur giftiga är olika ämnen?

Lämpliga testorganismer är snabbväxande växter som Krasse eller ärtor/bönor. Som djur brukar man använda små vattenlevande maskar, mygglarver eller små vattenlevande kräftdjur.

Det här är ganska lätta försök som ger mycket data , vilket ger bra möjligheter att konstruera snygga och bra diagram så att man får bra betyg på kursen!


¤ Ruttnande frukt: Eten är en gas som påverkar åldrandet/mognaden hos frukter. Bildning av eten är ett stort problem för de som säljer frukt/grönsaker. Frukten mognar för tidigt och måste slängas! Kan man hitta en möjlighet att motverka effekten av eten finns det stora pengar att tjäna! Gasen går att tillverka själv och frukt kan man köpa på ICA. Eten hämmas av olika ämnen (ex silvernitrat).¤ hydropond: Utnyttja fiskarnas urin/avföring som näring till växter (tomater?) i ett slutet kretslopp. Finns massor av beskrivningar och ritningar på Youtube (på svenska!)

Ett fantastiskt projekt som kräver mycket plats (nån som har ett garage över?)


¤ galvaniska element/batterier: Enkel teori och försök man kan klara själv. Försöken går att utveckla och variera, vilket gör det till lämpligt område för Gymnasiearbete eller NVS: Finns mycket på Youtube om galvaniska element!


¤ elmotorer:


Mycket enkel elmotor: https://www.experimentarkivet.se/experiment/elmotorn/


fyra spikar, kvastskaft, 1.5 m ledningstråd , två magneter: https://www.youtube.com/watch?v=NjUkwskJjjw


en vinkork, en frigolitbotten, gem, knappnålar, 2 m koppartråd, två magneter,

https://www.youtube.com/watch?v=Xu3pz-8WKlM
Tanke med projektet:

testa fem olika sätt att bygga en enkel elmotor, enligt Youtube. Berätta vilken metod som var ”bäst”

och varför. (-Finns sakerna man behöver hemma? -Kostnad? -Kan barn bygga den?) Försök att tänka ut en metod för att mäta ”motorns” effektivitet? Förklara hur en elmotor fungerar.

Konstruera en egen variant av ”elmotor” och gör en Youtube instruktion!


¤ Egen handcreme. Tillverka egen handcreme (enkelt!) och utvärdera denna (jämför med Nivea!)


¤ Plast från potatis: Tillverka plast från potatis (enkelt!) och jämför ”seghet”, ”tålighet” med vanliga plastpåsar. Förändra sammansättningen av ingredienser och mät hur draghållfastheten förändras.


¤ Tvättmedel från kastanjer: Tillverka eget tvättmedel baserat på kastanjer och/eller Såpört. Undersök effektiviteten genom att jämföra med köpta tvättmedel.

Smutsa ner lika stora tygbitar på ett likvärdigt sätt (ketchupfläckar, lera, snus, etc) och undersök effektiviteten hos tvättmedeln.


¤ Antioxidanter: Ett delat äpple blir snabbt brunt när det kommer i kontakt med luft. Syret oxiderar ämnen i äpplet, vilket gör det brunt. I dina celler bidrar oxidation till celldöd och rynkig hud. Kan man motverka oxidation? Testa effekten hos olika antioxidanter. Behövs: Äpplen, c-viatmin, E-vitamin + andra antioxidanter


¤ Lek med Fysikleksaker och FÖRKLARA hur det funkar! Exempelvis: Jättesåpbubblor (vilket recept ger störst bubblor?), ”mystery UFO”, propeller som snurrar genom temperaturskillnader, gyros, mm