Några förslag på ämnen att skriva om:


Dessa är spontant nedskrivna förslag! Jag har pärmar med 100-tals laborationer som ni kan kika i för inspiration! Jag har även sparat massor av elevarbeten från tidigare år som ni kan kika i. Bäst är dock om ni utgår från egna tankar! Diskutera först rimligheten i era tankar med handledarna och sedan är det bara att köra!


¤ Groddar: -Vilka groddar kan man tjäna mest pengar på? Använd ”groddburkar” och testa olika sorters ”frön” (krasse, alfalfa, mm). Testa även linser, kikärter och bönor, alltså sådant som du har hemma i skafferiet. Testa hur lång tid det tar att få fram ”groddar” från fröna. Testa hur de smakar och ser ut (går de att sälja?). Väg fröna INNAN de har groddats och väg produkten (”groddarna”) -Jämför med priserna i affär!


¤ Beteende hos myror: Bygg en ”antfarm”!!! (googla får du se)


¤ Synsinnet: Färgseendet, synvillor, perifert seende, mörkerseende….

+ Teori (-Hur uppstår våra synintryck? Bearbetningen av signalerna i ögat och i hjärnan)¤ Mät ljudets hastighet i luft, vatten och metall! Vi har ljudmätare, men eleverna har kommit på att mobilerna funkar lika bra! Att mäta ljudhastigheten i luft är lika lätt som du tänker dig! I metall är det lite knepigare, men det finns en metallräls i Nockeby (Nockebybanan) och med hjälp av en fet hammare kan man skapa en rejäl knall (som kan mätas 200 m bort) Ingen har dock ännu mätt hastigheten i vatten, men jag köpte precis (maj 2022) en ”vattentätt ficka för smartphone” som gör att mobilen kan sänkas ner i vattnet. I kombination med en 50 meters bassäng (eller havet vid ditt lantställe?) och en skiftnyckel som man smäller till mot en metallstege/båtmotor borde man kunna mäta hastigheten i vatten!.


¤ Inlärning hos djur

Som du minns från åk 1 (?) så finns det många laborationer man kan göra med inlärning hos djur. Jag tänker exempelvis på Skinners box. Man kunde ju konstruera en egen “box” och testa inlärning hos olika djur (dock utan elstötar i tassarna!).


¤ Minne

-Hur funkar minnet? Hur kan man träna upp det?

Lätt att skapa falska minnen genom manipulation”, SvD 14 juni 2020


Situation: Film som visar två bilar som krockar.


Fråga efter filmen: -Hur fort tror du att bilarna körde?


¤ Till den ena gruppen ställdes frågan som : “-How fast do you think the cars drove when they hit each other?”


¤ Till den andra gruppen ställdes frågan som : “-How fast do you think the cars drove when they smashed?”


En vecka senare gjordes uppföljning. Nu skulle de minnas filmen och besvara flera frågor. Exempelvis “Fanns det krossat glas på platsen?” Av de som fått frågan “smashed” svarade en större andel att det fanns krossat glas på platsen (trots att det inte fanns det!). Alltså hade olika minnesbilder skapats genom att använda ord med olika laddning!


Att göra: Testa om detta stämmer! Leta reda på lämpliga filmer, konstruera lämpliga frågor. Testa!


Elizabeth Loftus, TED talk, 2015:

https://www.ted.com/talks/elizabeth_loftus_how_reliable_is_your_memory?language=sv¤ Konstruktion av artificiell regnskog

Har ett stort terrarium med vattendel + pump….. Saknas bakgrund, växter och djur. Ett praktiskt projekt, som kräver en del förstudier. Finns massor på Youtube hur man bygger terrarium.¤ Utvinning av biogas från matspillet i matsalen

En given vinnare i tävlingen om årets gymnasiearbete! Förutsatt att man kan lösa de tekniska problemen…. Det finns fungerande anläggningar i Donald T:s land, så det borde gå att kopiera deras teknik? Problemet är alltså att samla upp de små volymerna biogas som bildas kontinuerligt medans matspillet ”rötas” under t ex en pressening.


¤ Konstruktion av vindkraftverk!

Kräver tillgång till taket -som SISAB låst! Annars är detta ett intressant och kreativt projekt! Den elev som senast gav sig i kast med denna uppgift är idag utvecklingsingenjör på SAAB!


¤ Utvärdering av effekten i solpanel

Jag har sparat en STOR solpanel som elever byggde för några år sedan. De hann dock aldrig riktigt med att utvärdera effekten….¤ Genetik

Minns du från åk 1 “heterozygot”? “Homozygot”?

Det finns möjlighet att göra korsningsförsök bananflugor. Man bör även kunna skapa egna mutationer genom att bestråla med kraftig UV strålning? Det här räcker mer än väl för ett Gymnasiearbete! Bananflugor kostar inte så mycket att köpa in. UV-lampor har vi i skolan. Det här passar för den som är noggrann och metodisk och intresserad av genetik.


¤ Hur förändras sammansättningen av plankton med årstiden?

En undersökning som bygger på praktiskt arbete! Undersökningen måste utföras under lång tidsperiod (men ni har ju tid på er!) för att bli bra. Perfekt att starta på sommaren! Man kanske gör en mätning en gång i månaden, på en-tre sjöar? Samtidigt bör man ju kolla vattnets temperatur och halten av närsalter (kväve/fosfor). Låna en planktonhåv och mikroskop från skolan och gör detta försök på ditt lantställe i sommar!¤ Ett Hållbart samhälle

Teori + praktiska undersökningar av närmiljön. Här får man lätt ihop sitt gymnasiearbete + att man kan komma ganska långt på kursen NavSpec.

-Hur mycket mera kostar det att handla ekologiskt, jämfört med “icke-ekologiskt”?

-Hur fungerar det på våra närmaste källsorteringsanläggningar? (sköts det? Fattar folk? Fuskas det mycket? Utnyttja klasskompisar/vänner som bor på olika platser i stan. Jämför, sammanställ och dra slutsatser! )

-Hur skulle BG kunna bli mer hållbart?


¤ Vattenrening (i teorin och i praktiken!)

Skriv om vattenrening, besök ett (eller två?) vattenreningsverk, testa att bygga ett “eget reningsverk” och utvärdera reningseffektivitet! Rena bort nitrater (kväve), fosfater och/eller mikroorganismer! Mät halten föroreningar innan och efter det passerat ditt egenbyggda ”reningsverk”. Utvärdera olika steg.

Metod för att bli av med fosfor: https://www.youtube.com/watch?v=zlqD4UWCuws¤ försök med grön laser (testa ljusets brytning i olika matoljor, mjölk, mm) och andra försök med ljus http://www.ljus2015.se/omljus/

¤ Smartphone Science

http://www.light2015.org/Home/HandsOnInvolvement/Smartphone-Science.html¤ Jag har en magisk bok från 1800-talet (no joke!) som innehåller massvis med intressanta försök med magnetism och elektricitet!¤ Vilka faktorer påverkar smakupplevelsen?

Någa tjejer gjorde för länge sedan ett arbete med denna titel. Jag känner att det finns mer att göra inom detta område. -Hur påverkas smakupplevelsen av potatis om den är a) kokt och varm? b) kokt och kall? c) stekt och varm? d) stekt och kall? (variera med exempelvis fiskpinnar eller kål?)

-Hur påverkas smakupplevelsen om potatisen är a) stekt? b) kokt? c) grillad?

Vidare: -Hur påverkar texturen (råriven/finriven/mosad)? -Hur påverkar omgivningen? -Hur påverkar förväntningar? (placebo/nosebo)


¤ toxikologi:

-Hur giftiga är olika ämnen?

Lämpliga testorganismer är snabbväxande växter som Krasse eller ärtor/bönor. Som djur brukar man använda små vattenlevande maskar, mygglarver eller små vattenlevande kräftdjur.

Det här är ganska lätta försök som ger mycket data , vilket ger bra möjligheter att konstruera snygga och bra diagram så att man får bra betyg på kursen!


¤ Ruttnande frukt: Eten är en gas som påverkar åldrandet/mognaden hos frukter. Bildning av eten är ett stort problem för de som säljer frukt/grönsaker. Frukten mognar för tidigt och måste slängas! Kan man hitta en möjlighet att motverka effekten av eten finns det stora pengar att tjäna! Gasen går att tillverka själv och frukt kan man köpa på ICA. Eten hämmas av olika ämnen (ex silvernitrat).¤ hydropond: Utnyttja fiskarnas urin/avföring som näring till växter (tomater?) i ett slutet kretslopp. Finns massor av beskrivningar och ritningar på Youtube (på svenska!)

Ett fantastiskt projekt som kräver mycket plats (nån som har ett garage över?)


¤ galvaniska element/batterier: Enkel teori och försök man kan klara själv. Försöken går att utveckla och variera, vilket gör det till lämpligt område för Gymnasiearbete eller NVS: Finns mycket på Youtube om galvaniska element!


¤ elmotorer:


Mycket enkel elmotor: https://www.experimentarkivet.se/experiment/elmotorn/


fyra spikar, kvastskaft, 1.5 m ledningstråd , två magneter: https://www.youtube.com/watch?v=NjUkwskJjjw


en vinkork, en frigolitbotten, gem, knappnålar, 2 m koppartråd, två magneter,

https://www.youtube.com/watch?v=Xu3pz-8WKlM
Tanke med projektet:

testa fem olika sätt att bygga en enkel elmotor, enligt Youtube. Berätta vilken metod som var ”bäst”

och varför. (-Finns sakerna man behöver hemma? -Kostnad? -Kan barn bygga den?) Försök att tänka ut en metod för att mäta ”motorns” effektivitet? Förklara hur en elmotor fungerar.

Konstruera en egen variant av ”elmotor” och gör en Youtube instruktion!


¤ Egen handcreme. Tillverka egen handcreme (enkelt!) och utvärdera denna (jämför med Nivea!)


¤ Plast från potatis: Tillverka plast från potatis (enkelt!) och jämför ”seghet”, ”tålighet” med vanliga plastpåsar. Förändra sammansättningen av ingredienser och mät hur draghållfastheten förändras.


¤ Tvättmedel från kastanjer: Tillverka eget tvättmedel baserat på kastanjer och/eller Såpört. Undersök effektiviteten genom att jämföra med köpta tvättmedel.

Smutsa ner lika stora tygbitar på ett likvärdigt sätt (ketchupfläckar, lera, snus, etc) och undersök effektiviteten hos tvättmedeln.


¤ Antioxidanter: Ett delat äpple blir snabbt brunt när det kommer i kontakt med luft. Syret oxiderar ämnen i äpplet, vilket gör det brunt. I dina celler bidrar oxidation till celldöd och rynkig hud. Kan man motverka oxidation? Testa effekten hos olika antioxidanter. Behövs: Äpplen, c-viatmin, E-vitamin + andra antioxidanter


¤ Lek med Fysikleksaker och FÖRKLARA hur det funkar! Exempelvis: Jättesåpbubblor (vilket recept ger störst bubblor?), ”mystery UFO”, propeller som snurrar genom temperaturskillnader, gyros, mm


¤ Utför försök med CASCOs trådlösa CO2-mätare, som ger grafer direkt i datorn.Measuring Carbon Dioxide (CO2) has many applications in the classroom and with the latest advances in technology is easier and more affordable than ever before. Here’s a quick look at some of the cool things you can do with the new Wireless CO2 Sensor!

1. Monitor Air Quality

An engaging way to introduce students to the sensor is to use the “closed” environment that you already have access to - your classroom or lab. This is also a great opportunity to use the data logging capabilities of the sensor. Find a central place in the room to place the sensor, ideally suspended above students heads where they can’t exhale onto the sensor. Place the sensor into logging mode, and collect 8-10 hrs of data (Figure 1a). Depending on the number of students in your room, HVAC, how closed the environment is, you should be able to see fluctuations in the CO2 levels that correspond to the class schedule because all of those students are busy breaking down glucose and producing CO2.

Students can repeat this test in other locations such as the cafeteria, greenhouse, bathrooms, etc. While there are conflicting standards generally a CO2 concentration of <1,000 ppm is desirable and >3,500 ppm people will begin to experience physiological effects. Many modern HVAC systems even have their own sensors that will cycle the air to maintain CO2 levels <1,500 ppm. You can probably tell from the data if your school or lab has one!

 

2. Investigate Cellular Respiration

With the included sample bottle, students’ can use invertebrates, germinating seeds, or other small organisms to quickly collect respiration data. Variation in environmental factors, like light or temperature, provides easy extensions as well as germination time, species comparisons, body mass, activity level, etc.

Extending this setup, the sensor can be used with bacterial or yeast solutions, and even aquatic species by measuring the gas concentration in the headspace of the container.

While a smaller chamber will yield faster results (gas concentration will change faster) sometimes a bigger chamber is needed to study larger organisms or when modeling ecosystems. This is where the wireless design is particularly helpful, the sensor can easily be placed inside any container along with the organism being studied - without any modifications. If you need to run the sensor for longer than about 18 hrs, connect it to an external USB power pack or power source, and the sensor will continue to log data.

 

3. Investigate Photosynthesis

To get great photosynthesis data you just need a fresh dark green leaf, the sensor, and the sample bottle. Calibrate the sensor, put the leaf in the bottle, cap it with the sensor, and start data collection! Using the sample bottle and a fresh leaf ensures a quick response with data runs of 5-10 min! Light vs. Dark and wavelength are simple and relevant manipulations for students to conduct. To get the latest tips and tricks for this experiment, check out our blog, "A Biology's Teacher's Take on Photosynthesis with the Wireless CO2 Sensor."

Epipremnum sp. Leaf with no filter, blue filter, red, and green applied. Plants exposed to full spectrum CFL bulb for 10min runs.

Table 1. Summary of change in rate found from each run of data.

Test

CO2 Rate (ppm/min)

Light (no filter)

-17

Blue Filter

-7

Red Filter

-9

Green Filter

-12

Dark (tinfoil wrapped)

+32

And more ideas (than I have time to test): Light intensity, the impact of temperature, herbivory, time of day, herbicide impact, stomata density, C3/C4/CAM plant comparison, CO2 concentration.

 

4. Measure Carbon Flux in the Field

In some cases, lab experiments aren’t feasible or desirable. It’s easy to take the sensor into the field using a cut bottle, bell jar, or plastic bag to isolate a plant or patch of soil for analysis without disturbing the environment. Firmly press the container into the substrate to create a tight seal and begin collecting data. Students can easily compare different ecosystems to determine if they are a net carbon producer or consumer under conditions. This technique can be repeated in different conditions, times of the day or year to compare results.

This same technique, combined with the concept of measuring a headspace over a liquid to determine the gas exchange, can be used to monitor carbon flux in an aquatic ecosystem. Securing the sensor with a float (or to a fixed object) to protect it creates the airspace needed to measure the carbon dioxide above the water, without damaging the sensor. Collect data for a day to see how a body of water is exchanging carbon with the atmosphere, or collect measurements at different times of the year and compare them as a class to familiarize students with long-term environmental monitoring and larger data sets. 

 

5. Monitor Respiration of Soil Microbes and Decomposers

To streamline the sample collection and measurement of soil samples, students can use a section of PVC to collect a consistent volume of substrate and make the measurement in the same chamber. A 6-8in (15-20cm) section of pipe with an inner diameter of ~1.125" (3cm) can be easily pounded into the ground a specified depth to collect the sample. Seal the end of the pipe with some parafilm or plastic wrap and collect the data.

Data collection can take place in the field or lab and is easily extended for inquiry. Students can treat the samples with pH buffers, water, drying, salt, pesticides, or other chemicals of interest to determine the impact on microbe respiration.

 

6. Measure Human Respiration

Using a drinking straw and a 1gal (4L) ziplock® bag it's easy to capture human respiration data. Here’s a video comparing breath hold time. This same procedure can be used to test other variables, before and after exercise, time of day, etc. 

7. Dissolved CO2 in situ

With the Dissolved CO2 Sleeve students can monitor the concentration of CO2 in an aquatic environment. The Teflon® material is permeable to CO2 molecules but not to water, creating a much smaller headspace around the sensor with better response time. While the CO2 is not dissolved when it is measured this approach has been validated and tracks with other indicators such as pH (Johnson et al 2010). This approach works well in the field and in the lab for photosynthesis and respiration experiments. Below is a picture and some data we collected during beta testing!

Reference:

Johnson, M. S., Billett, M. F., Dinsmore, K. J., Wallin, M. , Dyson, K. E. and Jassal, R. S. (2010), Direct and continuous measurement of dissolved carbon dioxide in freshwater aquatic systems - method and applications. Ecohydrol., 3: 68-78. doi:10.1002/eco.95
¤ Programmera en simulerad pendel

  1. Lär dig grunderna i javascript med Eddler. https://eddler.se/kurser/programmering-javascript/ 

  2. Gör en animering av en pendel i ps5.js (ramverk för grafik i javascript). Du får en steg-för-steg uppgift av mig (se bifogat word-dokument).

  3. Utvidga animeringen till en dubbelpendel och undersök hur olika variabler påverkar pendelns rörelse. https://en.wikipedia.org/wiki/Double_pendulum. Dubbelpendeln är ett exempel på ett kaotiskt system. 


Double pendulum - Wikipedia

A double pendulum consists of two pendulums attached end to end.. In physics and mathematics, in the area of dynamical systems, a double pendulum is a pendulum with another pendulum attached to its end, forming a simple physical system that exhibits rich dynamic behavior with a strong sensitivity to initial conditions. The motion of a double pendulum is governed by a set of coupled ordinary ...

en.wikipedia.org